maanantai 30. marraskuuta 2015

Joulun luominen jatkuu

Tänään meillä saatiin taas vähäsen joulua lähemmäksi. Takan reunalle kyhäsin peltipurkkeihin tämmöiset kynttilähässäkät. Yksi tonttukin pääsi mukaan kurkkimaan. Lisäksi tein keittiön työtason yläpuolella olevaan lamppuun pikakranssin kesken jääneestä lampunvarjostinprojektista.  Ihan mainio siitäkin tuli näin nopealla ideoinnilla ja väsäämisellä.

Viikonloppuna haettiin joulutunnelmaa myös joulumarkkinoilta, sunnuntaina saatiin sytyttää ensimmäinen adventtikynttilä ja käytiin Johanna Kurkelan ihanassa joulukonsertissa! Mitähän löytyy huomenna joulukalenterista? 




 


Lunta odotellessa!

maanantai 23. marraskuuta 2015

Pieni jouluinspiraatio

Lumen myötä se joulu alkaa hiippailla mieleen itsellekin vaikka periaatteellisesti haluan aloittaa näkyvän joulun valmistelun vasta joulukuussa. Tässä kuitenkin muutamia kuvia itse kullekkin inspiraatioksi.

Joulunajan herkkuihin saa kivaa vaihtelua, kun tuunaan joulutortut uusiksi erilaisin täyttein ja laittaa pipareiden päälle vähän röpöstystä. Itse tykkään kovasti nuista suklaapipareista. Pelkät piparit ovat jotenkin vähän tylsiä. Ehdoton oma jouluherkkusuosikki on juustotarjotin. Viime viikolla oli jo pakko maistella itsetehtyä luumuhilloa, kun kaupasta tarttui matkaa brie. Juustonhimo iskee jo pelkästä kuvan katselusta.

Joulutortut vaniljakreemillä


Pikkuruinen piparkakkumökki



Myös kransseja on meille ilmestynyt itsetehtynä sekä sisälle että pihalla. Valkoinen huopakranssi jäi käytävän koristukseksi pienine kulkusineen. Olisihan varmaan tuo pihallakin kestänyt jonkun tovin, mutta minulla on hieman huonot kokemukset varastelevista luontokappaleista, niin olisi pian saattanut päätyä huopa oravan pesän pehmikkeeksi.


 
Ihan jo talvelta näyttää


Havukranssin tein pesulahenkarista tehdyn renkulan päälle ja siitä tuli todellinen pikakötöstys. Ei kestä oikein lähempää tarkkailua, mutta menkööt tämä talvi nyt tällä. Ihan söpö se on vaikkakin hutaisten tehty.  

Pikakranssi


Adventtikynttiläpurkit kaivoin myös pöydälle eilen, kun ensimmäinen adventti jo kolkuttelee ovella. Ensi vuonna ehkä valkoiset versiot näistä kynttilöistä.



Puuilolta löydettiin takan reunukselle mitä kaunein "puinen" kestojoulukalenteri (tyttärelle). Tytär on tosin vielä niin piskuinen, niin sovittiin miehen kanssa, että täytetään kalenteri toisillemme vuoropäivin. Tytär saa ihailla myyrä kuvakalenteriaan.




Löysin myös kuvan näistä meidän joulu-ukkeleistä. Vuosien saatossa ne on vähitellen lisääntyneet ja lahjaksikin niitä on tehty.



Tämmöistä meillä on touhuiltu :)

lauantai 14. marraskuuta 2015

Pullat uunissa

oli tämmöinen äkäseen keksitty idea leipoa pullaa, kun oli maidossa menossa päiväys vanhaksi. Munia löytyi vain yksi ja periaatteessa hiivaakin oli liian vähän, mutta hyvin tuntui silti kohoavan. Tein voisilmäpullia, korvapuusteja mantelitöhnällä ja luumuisen jämäpalabostonin kanttiseen vuokaan. Vähän oli tällaista kokeilua taas, mutta ainakin korvapuustit oli maukkaita. Mieskin tuumaili, että mihin ne kiinalaiset taistelupullat on kadonneet (ennen siis onnistuin tehdä vain kivikovia pullia).

Omalla mallilla tehty, kuten isä aina sanoo

Mantelitäyte korvapuusteihin

100 g mantelijauhoa
100 g voita
1 dl tomusokeria
Vaniljasokeria maun mukaan

1. Sekoita pehmennyt voi ja muut aineet sekaisin.
2. Levitä ohueksi kerrokseksi taikinalevyn päälle.


Jämäpalaboston

Pöydälle jäi kasa korvapuustirullan päätypaloja ja eihän niitä poiskaan hannonut heittää. Ajattelin sitten kokeilla tunkea niitä tuollaiseen kanttiseen vuokaan ja tuoreita luumusiivuja tökin vielä väleihin. Kohotuksen jälkeen heitin päälle vielä jämävoin mitä jäi voisilmäpullista ja ruokokidesokeria. Rauhallisesti paistelin ja aika mehukkaan oloinen pötikkä siitä tuli. Täytyy tarkkailla makutestaajien ilmeitä sitten tulevaisuudessa :)


sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Pyhäruokaa

Tänään oli mukavan letkeä pyhäpäivä. Ukot meni metsään samoilemaan ja minä nakersin heille ruokaa sitten sillä aikaa. Tässä vähän kuvia ja ohjeistusta tämän päivän antiin.


Possurullat

Possun ulkofilettä (tai hirveä)
Sipulia
Pekonia
Tuorejuustoa tai sulatejuustoa
Kanttarelleja
Suolaa, pippuria

1. Leikkaa possunfileestä ohuita siivuja ja nuiji ne kevyesti.
2. Mausta fileet kevyesti suolalla ja pippurilla. Levitä sisäpinnalle juustoa sekä siivutettu sipuli ja pekoni. Kääri rullalle ja kiinnitä tikulla.
3. Ota rulliin pannulla pintaväri ja nosta pataan odottamaan. 
4. Ruskista kanttarellit ja lisää nekin pataan.
5. Kaada pataan vettä niin, että rullat juuri peittyy.
6. Kypsennä uunissa tai hellalla kunnes possu on pehmeää. Lisää vielä loppuvaiheessa liemeen ruokalisikallinen sulatejuustoa. Maista maku ja suurusta liemi halutessasi.







Grillitomaatit

Tomaatteja
Sipulia raastettuna
Basilikaa
Mieleistä juustoa
Suolaa, pippuria

1. Pese ja halkaise tomaatit.
2. Lisää pinnalle suolaa, pippuria, hienonnettua basilikaa, raastettu sipuli ja viimeisenä juusto.
3. Paista 180 asteessa kunnes tomaatit on sopivan pehmeitä. Noin 20 min.






Lisukkeena tarjosin vielä pinaattikuskusia. Se valmistettiin normaalisti paketin ohjeen mukaan. Pinaattukuutiot lisäsin keitinveteen.

Tämmöisiä herkkuja!