torstai 25. elokuuta 2016

Mustaherukka-isotuomipihlajahyytelö

Taas alkaa olla hillokausi käsillä. Tuumasinkin, että tänä vuonna selviää pelkällä hyytelön keitolla, koska isä lupasi diilata omenahillon. Muita onkin sitten vielä jäljellä. Meillä rehottaa pihassa isotuomipihlaja minkä marjat ovat terveellisiä, mutta ei oikastaan kummoisen makuisia. Päätin tehdä hyytelökokeilun laittamalla perinteiseen mustaherukkahyytelöön osan isotuomipihljajan marjoja. Noin puolet ja puolet. Saa nähdä mitä tulee.



Mustaherukka-isotuomipihlajahyytelö

1 litra marjoista keitettyä mehua. Marjoja oli noin 13 dl + vesi
1 kg hillosokeria (meni vähän reilumminkin kun oli yksi jämäpussi kaapissa)

eli 1:1 mehua ja sokeria

1. Desinfioi ja kuivata sekä purkit että kannet valmiiksi. Itse suoritan desinfioinnit aina keittämällä. Hetken valutus ja sitten purkki oikein päin niin kuivahtaa kuumana hetkessä.
2. Laita marjat kattilaan ja vettä perään se verran, että ne peittyy kunnolla ja pystyy keiton aikana vatkailla marjoista maut irti. Itse keitin marjoja varmaan kymmenisen minuuttia. Sitten on ok, kun marjat muhjuuntuu vispilällä.
3. Siivilöi mehu kulhoon. Pese kattila ja mittaa valmis mehu ennen kuin laitat sen takaisin kattilaan. 
4. Kaada mehun sekaan sokeri ja alan keittämään hiljalleen. Minulla oli sopiva keittoaika reilu 10min. Kuori vaahtoa pois pinnalta keiton aikana.
5. Tee hyytymistesti: Laita lusikallinen hyytelöä lautaselle ja nosta lautanen viilentymään hetkeksi jääkaappiin. Vedä lusikalla vana hyytelöön, hyytelö on valmista jos vana pysyy hyytelössä. Jos hyytelö on vielä valuvaa, jatka keittämistä vielä hetki.
6. Kun seos on valmis niin kaada se purkkeihin ja sulje kannet heti tiukasti. Jäähdytä purkit pöydällä ja nosta vasta aivan jäähtyneenä jääkaappiin.

Helppoa :)

Ei kommentteja: