lauantai 14. joulukuuta 2013

Jouluisia herkkuja

Karjalanpiirakoita sekä extempore porkkanalaatikko. Molempia tein ekan kerran ikinä.


Karjalanpiirakat




Puuron sain valmiiksi töistä ja siihen sekoitin kaksi munaa sekä ohensin maidolla. Tässä kuitenkin työtoverin piirakkaohje kokonaisuudessaan.

Puuro

0,5 kg puuroriisiä
Voita
Suolaa
Maitoa
2 munaa

1. Laita puuroriisi likoamaan illalla kylmään veteen.
2. Vaihda aamulla vesi uuteen (niin, että riisi peittyy) ja lisää joukkoon suola ja voi. Kiehauta.
3. Lisää maito ja keitä puuro kypsäksi ja maista suola.
4. Lisää jäähtyneeseen puuroon kaksi kananmunaa (antaa paistossa kauniin värin).

Taikina

5 dl kylmää vettä
2 rkl voisulaa 
1 tl suolaa
1/6 osaa vehnäjauhoja
5/6 osaa ruisjauhoja

1. Sekoita napakaksi taikinaksi. Ei saa olla liian kovaa
2. Jauhoilla ei mitään varsinaista määrää ole vaan laitoin tuntuman mukaan.
3. Vehnäjauhot tuo hyvän sitkon.
4. Taikina on heti valmista leivottavaksi.
5. Tee taikinasta pötky ja leikkaa pötkystä sopivan kokoisia mönttejä. Pyörittele möntit palloiksi ja kaulitse ohuen ohueksi soikeaksi lätyskäksi kunnolla jauhotetulla alustalla.
6. Siirrä kuori pellille ja levitä ohut kerros taikinaa siten, että seurnoille jää tyhjää reilu sentti.
7. Rypytä piirakka ja valmista.
8. Paista 275 asteessa noin 12 min.
9. Upota piirakat vesi-voi -seokseen ja nostele leivinpaperille. Laita piirakoiden päälle vielä toinen leivinpaperi ja sitten vielä liina. Anna muhia ja jäähtyä liinan alla.

Vinkkejä.
- Piirakkakuoria ei mielestäni kannata kaulia etukäteen, koska jos niitä laittaa päällekkäin kasaan odottamaan, niin tarttuvat herkästi yhteen vaikka välissä olisi reilusti jauhoa. Itse kaulin ja täytin piirakan kerallaan.
- Takinan tein 1,5 kertaisena ja sain aikaan 45 keskikokoista piirakkaa.


 Porkkanalaatikko (6 x 5dl vuokia)



1 kg porkkanasosetta
4-5 dl valmista riisipuuroa tai keita 1,5 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
0,5 dl siirappia
2 dl kermaa
1 muna
1/4 tl valkopippuria

1. Keitä puuroriisi kypsäksi ellei ole valmista puuroa. 
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin.
3. Annostele vuokiin. Päälle voi halutessaan laittaa korppujauhoja.
4. Paista 200 asteessa noin tunti.
5. Jäähdytä ja pakasta tarvittaessa.

- Henna

Ei kommentteja: