lauantai 31. toukokuuta 2014

Omenapiirakka vaniljakreemitäytteellä

Tässä tälläinen kokeiluversio omenapiirakasta, kun päätin leipoa jotain appivanhemmille vietäväksi. Pitää myöhemmin vielä kuitata tänne miltä piiraka maistui.

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g margariinia
2 rkl kylmää vettä  


Kreemi: Noin 4dl valmista mömmöä
1 dl vaniljakreemijauhetta (Merkki: Salliselta)
3 dl vettä

Murupäällinen (tee toinen satsi jos tuntuu, että pitäis olla enemmän)
100 g voita
vajaa 1 dl ruokokidesokeria 

1 dl leseitä
 2 dl kaurahiutaleita

4 omenaa 

1. Tee aluksi taikina eli sekoita jauhot, sokeri ja suola. Nypi sekaan kylmä rasva kuutioina ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Painele lasivuoan pohjalle. Riiti hyvin sellaiseen 28cm pyöreään lasivuokaan.
2. Valmista kreemi purkin ohjeen mukaan ja levitä se piirakkapohjan päälle.
3. Kuori ja poista siemenkodat omenoista, siivua ne. Asettele omenat kevyesti kreemin päälle.
4. Valmista murupäällinen eli sulata rasva mikrossa ja sekoita muut aineet hyvin rasvan joukkoon. Peitä piirakka murupäällisellä.
5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40min. Peitä tarvittaessa foliolla, ettei päällinen pala. Viimeiset kymmenen minuuttia piirakkaa voi paistaa uunin alatasolla, niin pohja kypsyy paremmin.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista. Tarjoile vaikka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.



Uuniin menossa

-Henna

tiistai 27. toukokuuta 2014

Polkadot-projekti ompelukoneen ääressä

Tänään oli viimeinkin se päivä, kun pääsin toteuttamaan itseäni taannoin Sinellin alesta hankitun kankaan pariin. 


Tästä kaikki alkoi

Tarkoitus oli ommella pari kangaskoria tulevaan vauvanhoitopisteeseen ja ne kyllä tulikin ommeltua. Lisäksi tulisi sitten vähän muutakin vielä. Alta löytyy kuvaa ja ohjetta


KANGASKORIT

1. Aluksi pitäisi valita päällyskangas ja sisäkangas. Itse laitoin harmaata pilkkukangasta ulkopuolelle ja valkoista kierrätyskangasta omasta jemmasta sisäpuolelle. Kankaissa saisi olla sen verran jämäkkyyttä, että kori pysyy pystyssa tai sitten voi myös käyttää silitettävää tukikangasta. 

2. Seuraavaksi pitäisi tehdä kaavat joko kaavapaperille tai sitten ihan vain leivinpaperille. Pohjan mallina voi käyttää vaikka sopivan kokoista lautasta. Piirrä paperille pyöreä kaava ja leikkaa se irti. Leikkaa samanmoiset pohjaosat sekä päällyskankaasta että sisäkankaasta. Yhteensä siis kaki kappaletta.

3. Mittaa pohjaosan ympärysmitta ja sitten pitäisi leikata kangaskorin runko eli suorakulmio, jonka leveys on se äsken mitattu pohjaosan ympärysmitta (HUOM. ei tarvitse lisätä saumanvaroja). Korkeuden voit itse päättää, kunhan lisäät siihen 2 cm saumavaroja. Omista koreistani tuli noin 16cm korkeita. Leikkaa sitten kaavan mukaiset palat molemmista kankaista eli jälleen yhteensä kaksi kappaletta.

4. Silitä päällys- ja sisäkankaiden yläreunaan 1cm taitteet kuten kuvassa näkyy. Kuvassa tosin taitetta vähän enempi tuon valkoisen reunuksen takia :)

Palat leikeltynä

5. Ompele seuraavaksi suorakulmion lyhyet sivut toisiinsa kiinni siten, että oikeat puolet tulee vastakkain. Muista nyt noin 1cm saumavara. Silitä sivusaumat auki, että tulee siistimpi. Alla olevista kuvista voi katsoa vinkkejä



6. Laita pohja kiinni neuloilla runko-osaan (oikeat puolet vastakkain) ja ompele paikalleen. Mikäli neulotusvaiheessa huomaat, että runko on pohjaan nähtynä liian iso, niin kavenna runkoa hivenen. 

Toista edelliset kohdat sisäkankaalle. Tadaa ja nyt sinulla pitäisi olla kaksi valmista pussukkakuorta. Käännä päällys oikeinpäin, jätä vuori nurinpäin.

VINKKI! Ennen seuraavaa vaihetta kannattaa siistiä saumavaroja, ettei ne jää pussin sisälle pömpöttämään.

Valmistuu uhkaavasti

7. Sullo nyt pussukat sisäkkäin siten, että saumavarat, taitteet yms. jää kankaiden väliin. Näin pussista tulee siisti ja myös samalla sellainen, että voi käyttää sitä molemmin päin. Kannattaa siis valita halutessaan kiva kangas molemmille puolille. 

8.  Laita pussukoiden reunat neuloilla yhteen. Nyt yläreunojen tulee sopia yhteen justiin eikä melkein. Jos ne eivät sovi, niin irrota neulat ja ompele isomman sivusaumasta sen verran sisään, että yläreunat sopii yhteen. Allao levassa kuvassa näkee reunaneulotuksen mallia. 

Itse jätin sisäkankaan hivenen alemmas. Ei kannata ihmetellä tuota saumaa valkoisessa kankaassa. Kangas kun on uusiokäytössä, niin siinä oli jo yksi taite ommeltuna valmiiksi.


9. Ompele sitten yläreunat yhteen melko läheltä reunaa. Itse ompelin noin 2mm päästä. Ja Valmista. Alla vielä kuvia valmiista tuotoksista.

Mahtuu kaikenlaista

Lähikuva reunasaumasta


Kaksoset

Mahtuu aika monta pikkuvaippaa


VAUNUKOPAN PATJANSUOJUS

Pilkkukangasta jäi reilusti ja valkoistakin juuri sopivasti tähän 10min surautukseen. Olen jo aikaisemmin pohtinut toista päälliskangasta vaunun pohjalle, kun alkuperäinen Brion suojus on ihan vain valkoinen. Tänään sitten keksin surauttaa samoilla tulilla vähän väriä meidän mustiin vaunuhin. Kyllä, harmaa on meidän taloudessa aikamoista väri-irroittelua ;). 

Alla kuvia työvaiheista ja valmiista tuotoksesta. Ei ollut vaikea. Alkuperäistä päälistä käytin mallina, sitten vain leikkasin, neulotin, ompelin ja siistin reunat. Valmis!

Päälliskangas ja aluskangas vastakkain neulotuksessa

Pohjakankaan tuli pujotusaukko patjaa varten

Valmis suojus (ryppyisenä) alta

Ja päätlä

Darkness-pupu

Helistinjänis naaman kanssa

Ompeluintoa kaikille!

-Henna

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Viidakkopäivitys

Vähän kuvia tämänviikkoisista pihatouhuista ja kasvustoista.
 
Tukkimiehentäi tulossa sisälle

Laventelit tuoksumassa ulko-ovella

Tomaatit pääsi viimein viralliselle kasvupaikalle

Se on täytetty. Vielä kun saisi edes jotain satoa

Ensimmäiset mansikat katetta vaille valmiina uudessa kodissa

Patjarikko kukkii kivikossa

-Henna

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Marjaisat muffinssit ja vilkaisu mansikka(työ)maalle

Marjaisat muffinssit


100 g margariinia
2½ dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Marjoja

1. Vatkaa margariini ja sokeri.
2. Lisää munat yksitellen.
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita rasvaseokseen vuorotellen maidon kanssa.
4. Annostele osa taikinasta vuokiin esim. pursottamalla.
5. Paina taikinan keskelle jäiset marjat ja pursota lisää taikinaa päälle.
6. Paista 200 asteessa n.15 minuuttia.
 


Tällä ohjeella tuli muistaakseni 11 muffinssia, kun tein niihin isoihin amerikkalaisiin muffinssivuokiin.


Kivikosta kivikkomansikkamaaksi

Tälläinen pikkuprojekti tällä hetkellä menossa. Meillä ei ole mansikkamaata ja tuo kivikon tulevaisuus vähän mietitytti, niin sitä se ajatus sitten lähti. 
Alukai roudattiin kivikkorinteestä kivet ja ruohohöttö pois. Vanha kangas jätettiin paikoilleen, mutta siihen tehtiin istutusreiät. Istutuspaikkojen multa möyhitty ja vielä lisättiin uutta. Päälle suodatinkangas ja kivet takaisin. Oneksi lihavan tytön ei tarvinnut tehdä raskaita kivisiirtoja. Olis muuten voinu jäädä mansikkamaa tekemöättä.
Myöhemmin suodatinkankaaseen reiät ja mansikoiden istutus. Sitten loppusilauksena katetta mansikoiden juurelle, niin pysyy roskakasvit paremmin kurissa ja mansikat puhtoisina. Toivotaan, että ne ei ihan heti kuole :D. Lisää kuvia istutuksen jälkeen.




-Henna

maanantai 12. toukokuuta 2014

Lassakka eli kesäkurpitsalasagne

Tämä on meillä uppoava kevennetty muunnosa lasagnesta jos pästavyötärö hirvittää

  
Lassakka

2 kesäkurpitsaa
400g jauhelihaa
2 porkkanaa
Sipuli, valkosipulia
Iso tötsä tomaattimurskaa
4 dl ruokakermaa
Juustoraastetta pussukka


1. Leikkaa kesäkurpitsat sentin siivuiksi ja uunita pellillä 20 min että nesteitä haihtuu. Ei tule vuoasta sitten niin vetistä.
2. Paista jauheliha. Heitä sekaan silputtu sipuli, tomattomurska, raastettu porkkana ja valkosipulia. Mausta suolalla ja pippurosekoituksella.
3. Laita kattilaan kaksi purkillista ruokakermaa ja pussillinen juustoraastetta. Kiehauta kastikkeeksi ja mausta suolalla sekä valkopippurilla.
4. Lado kesäkurpitsasiivut ja molemmat kastikkeet kerroksittain vuokaan. Laita päällimmäiseksi juustokastiketta.

Uunita 175 asteessa noin 30min



-Henna

lauantai 3. toukokuuta 2014

Kana-wrapit ja terassikalusteet

Eilen kävin ystävän luona istumassa iltaa ja sinne sitten ajatelin tehdä maisteltavaksi wrappeja, kun en ole niitä ikuna tehnyt. Ihan tuli hyviä ja raikkaita. Tässä ohjetta ja kuvaa niihin. Tällä ohjeella tuli kuusi kappaletta


Kana-wrapit

Kuusi tortillalettua (nämä oli niitä pienempiä)
1-2 kanan rintafilettä
Mieleistä salaattia lehtenä
Puolikas avocado
Pari kourallista pikkutomaatteja
Pikkuinen punasipuli
Ananasta maun mukaan
Pippuria, currya, suolaa
Puoli purkkia kermaviiliä
Turaus majoneesia


1. Pilko kana pieneksi, paista sekä mausta ja jäähdytä.
2. Silppua tomaatit, sipuli, avocado sekä tarvittaessa ananas kippoon. Turauta sekaan majoneesi ja kermaviili. Sekoita ja laita jääkaappiin maustumaan.
3. Ota tortillaletut esille ja levittele salaatinlehdet niiden päälle. Sekoita kana mössöön ja tarkista maku. Levitä mössöä tortillaletuille ja kääri rullaksi. Tarjoile heti tai voi seisottaa tovin jääkaapissa. Ja nam!


Eilen meille saapui Ranualta viimein myös ne kauan odotetut ja etsityt terassikalusteet. Projektia on hankaloittanut allekirjoittaneen ja terassin vaateet penkkien ja koon suhteen ja kun ei kuitenkaan halunnut kalusteista 800e maksaa. Kalusteet on Reimannin valmistamat, kotimaiset ja mäntyä. Nyt on sitten tilaa juoda päiväkahvia tai grillata terassilla. Wuhuu!


-Henna