tiistai 28. lokakuuta 2014

Bostonkakkua

Koskaan kun en ole tälläistä pullakakkua tehnyt ja muutenkin olen vähän huono pullien kanssa, niin pitihän sekin kokeilla ja oli kylla helpompi tehdä kuin luulin. Tein alla olevan taikinan ja siitä tuli kaksi bostonpullahässäkkää ja pellillinen korvapuusteja.


 Taikina
5 dl maitoa
2dl sokeria
2 munaa
1 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa
200g voita
16 dl vehnäjauhoja

Täyte
200g pehmeää voita
1 rkl kanelia
1 dl ruokokidesokeria
1 dl sokeria
Ropsaus kardemummaa

Munaa, mantelilastuja, raesokeria 


Jo kohotettu versio

1. Lämmitä maito
2. Sekoita sokeri, munat ja suola sekaisin. Lorota joukkoon lämmin maito.
3. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja sekoita tämä osa ensimmäisenä liemen sekaan. Ala lisäämään jauhoja taikinaan vähitellen. Kun taikina sopivan jämptiä, niin lisää joukkoon pehmeä voi.
4. Kohota lämpimässä kunnes taikina on noin tuplaantunut.
5. Valmista odotelessa täyte sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin.
6. Tee kuten korvapuustit eli kauli kohonnut taikina pitkäksi ja noin 30cm leveäksi levyksi (joko yhdessä tai kahdessa osassa). Levitä täyteaines tasaisesti pullalevyn päälle ja rullaa levy napakaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. 
7. Leikkaa noin 4cm leveitä kiekkoja ja asettele ne väljästi leivinpaperoitujen vuokien pohjalle. Itse käytin irtopohjavuokaa ja sydämen muotoista kakkuvuokaa. Pullakiekkoihin saa jäädä 1-2 cm välit. 
8. Laita vuoat kohoamaan liinan alle ja leivo lopusta rullasta korvapuusteja.
9. Voitele kukin tuotos vasta juuri ennen paistamista. koristele raesokerilla ja mantelilastuilla. 
10. Paista kakkuja uunin keskitasolla 175asteessa noin 30min. Vuoan voi jossain vaiheessa laskea alemmas, että pohjakin kypsyy kunnolla.
11. Korvapuusteille riittää paistoajaksi noin 10min.

Vinkki. Täytteeksi kannattaa kokeilla paiston kestävää vaniljakreemiä tai vaikka omppuhilloa. 




Tässä vielä tälläinen lapsiystävällinen nakkispaghettivinkki joka on taas pyhästi ystälävtä pöllitti. Toki nakinpalat spagettien läpi ja keita ja nam!



-Henna

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Nyt salsahtaa

Tässä pari kivaa salsaohjetta jotka on pöllitty jälleen muilta. Mangosalsa on alunperin ihan jostain kokkokirjasta ja sitten tämä tomaattisalsa on tyttäremme kummisedän käsialaa. Tai no en kyllä kysynyt häneltä mitä siihen tuleen vaan lähinnä päättelin katselemalla ja maistelemalla mössöä.

Mangosalsa



1 iso mango (pitää olla kunnolla kypsä)
Tuoretta korianteria (alle puoli ruukkua)
Pieni punasipuli
Chiliä maun mukaan
1-2 rkl limen menhua (käytin tässä sitruunaa)
1/2 tl suolaa

1. Kuori ja paloittele mango, kuori sipuli ja ota chilistä siemenet pois. 
2. Heitä kaikki ainekset myllyyn ja hurauta sekaisin. Ei tarvitse oli kovinkaan sileää jos mahdollista tai sitten ainekset voi ihan vain pilkkoa jos haluaa enemmän purutuntumaa. Maista maku.
3. Laita jääkaappiin kylmenemään ennen tarjoilua


Tomaatti-korianterisalsa


3-4 tomaattia
Pieni sipuli
Korianteria (ei varsia)
Luraus sitruunamehua
Suolaa
Ripaus sokeria

1. Halkaise tomaatit, poista niistä simenet ja hakkaa ne pieniksi.
2. Silppua sipuli ja korianteri. Älä laita korianteria liikaa, koska maistuu helposti yli.
3. Sekoita kaikki ainekset ja laita kylmään makuuntumaan.

-Henna 

maanantai 6. lokakuuta 2014

Purkissa asiaa..

No nyt on taas purkkihullu päässyt asian ytimeen eli jälleen virallinen purkkipäivitys.

Maailma purkissa

Tälläinen kyhäelmä syntyi internetin inspiroimana toissayönä. Taskupampun kanssa käytiin vajan takaa vähän sammalta repimässä (hyi hyi). Onneksi löytyi heti sopivan kokoinen talokin purkkiin laitettavaksi. Purkki on 5l ilvestölkki. Kävin sitten vielä hankkimassa pienen ledituikun tuonne talon sisälle ettei tarvi olla iltaisin pimeässä ;). Oikeaa ei kannata laittaa tai saattaa olla pian kanervat tulessa. Myöhemmin täytynee vielä väkertää talvimaisemakin.




Purkkivalot

Tälläiset lamput meille ilmestyi lauantaina. Kauan olen ihaillut kaikkia purkki- ja pullovaloja ja nyt oli sitten toteutuksen aika, kun hokastiin, että meidän keittiön lamppuun saa tuollaiset "kuvut" kuhan vain viitsii tehdä purkkien kansiin sopivat reiät. Minä sitten marssin kauppaan ja mies hoiti korkkien tuunaamisen ja asennuksen. Kanteen tosiaan tuli iso reikä mistä lamppu mahtui sisään ja mihin se oli helppo kiristää (kiitos meidän lampun). Lisäksi ison reiän viereen tuli muutamia pienempiä reikiä, että kuvut ei lämpene liikaa. Niin saatiin vanhasta lampusta uusi ja kiva. Löysin valmiiksi kivat ruutukannet, mutta helposti nuita maalaileekin jos ei löydy mistään oikean värisiä.

Jos tälläisiä päätyy tekemään niin kannattaa sitten katsoa ettei purkit ole liian painavat suhteessa lampun kestävyyteen ja kiinnityksen laatuun. Ettei sitten losahda lamppu tonttiin kesken kahvikekkereiden ;)



5dl purkit

Hauskat ruutukorkit

- Henna

perjantai 3. lokakuuta 2014

Sisustusjuttua ja tuunausta..huom. SÖPÖYSVAROITUS!

Nyt pitkän tauon jälkeen myös yksi sisustuspäivitys. Aluksi esittenlen viimein valmistuneen kuvaseinän joka löytyy meidän portaikosta. Nyt on vihdoinkin kaikki kehykset ja kuvat paikoillaan. Kuvat on laitettu ns. sikin sokin, mutta kuitenkin ne muodostaa tarkan kanttisen alueen. Valitettavasti portaikon kapeuden takia en saanut kuvaa suoraan eestä. Lisäksi samaan portaikkoon pääsi jonkun aikaa sitten haalimani Ebba Masalinin koulutaulu. Kauan piti sillekkin sopivaa paikkaa pohtia. On se vaan hieno taulu :)





Seuraavat kuvat saattavat saada herkimmät oksentamaan My Little Ponyn väristä söpöysoksennusta eli tytön syöttötuoli on viimein valmis :D. Mun vanhemmilta syöttötuolivaihdossa saatu vanha pöydäksi muuntuva syöttötuoli. Vähän liimailtiin aluksi osia uudelleen paikalleen, minä pohjamaalasin ja isäntä suoritti varsinaisen maalauksen Mastonin pinkillä spraylla. Apuksi tuolista piti kyllä tulla vihreä, mutta..ups..nyt se on pinkki, kun ei mukavaa vihreetä sprayta löytynyt valmiina. Lisäksi syöttötuoliin löytyi ihana pilkullinen pehmuste ja tytön rock-peltorit pääsi kuvaa rekvisiitaksi ;)



-Henna

torstai 2. lokakuuta 2014

Vuohenjuustoinen lindströminmureke

Tässäpä vasta mainio ohje jonka pastori minulle vinkasi ja sitä sitten vähän modailin omaan mieleen sopivaksi. Tästä annoksesta tein puolet mureketta vuohenjuustolla ja puolet ilman. Ohjeella tulee kaksi isoa murekepötkyä.

Mureke täytettynä ennen umpeen muuraamista

1200g jauhelihaa
2 munaa
Iso sipuli
500g punajuurta (5 tennispallon kokoista)
1 dl korppujauhoja
n. 200g vuohenjuustoa (myös feta, mozzarella tms. käy.)
Pussillinen sipulikeittoa
Loraus vettä
Suolaa
Pippurisekoitusta

1. Kuori ja paloittele punajuuret. Paahda niitä uunissa 200 asteessa noin 30 min.
2. Sekoita (punajuurten paistuessa) kipossa munat, vesi, korppujauhot, sipulikeittojauhe, mausteet ja anna mössön tekeytyä tovi.
3. Pilko sipuli ja kuullosta se pannulla. Lisää muiden ainesten joukkoon.
4. Jäähdytä uunitettuja punajuuria ja hienonna ne esim. jollain sähkökäyttöisellä silppurilla. Lisää silppu ja jauheliha muun mössön sekaan. Vaivaa hyvin sekaisin.
5. Nyt voi paistaa koepullan jos haluaa tarkistaa makua.
6. Muotoilen kaksi mureketta ja täytä halutessasi.

Itse tosiaan jätin toisen normaaliksi murekkeeksi ja toiseen laitoin kuvan mukaisesti sitä ainoaa oikeaa vuohenjuustoa eli CHEVREA. Ostin kaksi kiekkoa juustotiskistä ja kuorin niistä sen homeisen kuoren pois. Sitten vain nokaireina murekkeen sisälle, mureke umpeen ja pinta sileäksi.

Paista murekkeita uunissa 200 asteessa noin 30min.

Vinkki. Vuohenjuustolla täytettyä mureketta kannattaa jäähdyttää tovi ennen syöntiä, koska mikäli sen siivuaa kuumana, niin vuohenjuusto valuu ulos :)

Olipa se hyvää uuniperunoiden kanssa. 

-Henna