perjantai 28. elokuuta 2015

Tuunausta ja sisustusjuttuja

Nyt tuleekin sitten taas sisustusjuttuja köntässä. Inspiraatiot kun iskee, niin pakko saada kaikki heti valmiiksi.

Ensimmäisenä tämä uusi taulu jollaisen kerran näin ja pakko oli meillekkin saada samanmoinen (vaikka en ole yleensä edes kovin tauluihminen). Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja julistetta tilaamaan sekä kehyksiä metsästämään. Tämmöinen siitä sitten tuli. Mää niin tykkään erityisesti näistä vanhoista muumijutuista. 


Se on iso

Sitten siihen tuunaukseen. Näin facebookissa kirpparilla myynnissä metallisen vanhan tuolin josta puuttui verhoilu. Pakkohan se oli hakea. Toinen suuri heikkous (emalin lisäksi) on nämä metalliset huonekalut. Isännän avustuksella siistiinty istuinosan levy ja sitten vaan verhoilemaan. Verhoilin koristeeksi myös pienen kangasnapin. Nitoja soi kyllä hyvän tovin, että kangas tuli varmasti tukevasti paikalleen. Oli itselle ihan uusi kokemus ja hauskaa hommaa. Nyt on tyttären huoneessa kiva tuoli ja aina voi vaihtaa verhoilun uuteen jos alkaa kyllästyttää :)

Samalla kurkkaus myös itse huoneeseen ja uusiin hyllyihin. Hyllylevyt oli valmiiksi valkoiset mutta hyllynkannakkeet piti maalata valkoisiksi. Tähän käytin Helmi kalustemaalia (puolihimmeä). Hyllyistä tuli kyllä oikein mieleiset. Isäntä onneksi hoiti hyllyjen kiinnityksen.

Vähitellen alkaa muutenkin huone löytää muotoaan. Oikeastaan odotan jo kovasti, että huone tulee kunnolla käyttöön. 

Äidin ensipupu Pupu Oikale pääsi kuvaan mukaan

Tyttären juttuja paraatipaikalla

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Sileä lakkahillo

Pakkaseen oli kertynyt monta purkillista tätä keltaista herkkua ja jotenkin ne tupaa sinne sitten jäämään ellei jalosta hilloksi.Tänään siis tuumasta toimeen. Olen tehnyt lakkahillomme aina sileäksi. Jotenkin mukavampaa syödä, kun ei ole kivet hampaissa.



2 litraa lakkoja
Vajaa litra vettä
800g hillosokeria (lakkamehua oli siivilöinnin jälkeen 1,5l)

1. Laita lakat ja vesi kattilaan. Keitä lakkoja tovin, että maku irtoaa kunnolla liemeen. Saa ihan reippaasti visilöidä, että rakenne rikkoontuu.
2. Ota kattila liedeltä ja siivilöi mehu puhtaaseen astiaan. Pese kattila.
3. Mittaa mehu kattilaan. Tästä satsista tuli 1,5 litraa puhdasta mehua. Tälle määrälle oli sopiva tuo 800g hillosokeria. 
4. Keitä seosta miedolla lämmöllä 20-25min. Tee hyytelötesti lautaselle.
5. Purkita hillo kuumana puhtaisiin steriloituihin purkkeihin ja sulje korkit heti. Kun purkit ovat jäähtyneet niin nosta jäkaappiin.

Tosi hyvää melkein minkä tahansa kanssa. Pannari, laskiaspullien tai perinteisesti kotijuuston.


Muita puutarhan ihmeitä

Aloitetaan mysteeripuusta. Aluksi luulimme puuta tuomeksi, sitten aroniaksi, mutta lopulta se olikin isotuomipihlaja (mustikkapuuksikin kutsuttu). Vähän ehdin laittaa marjoja pakkaseen ennen rastaiden hyökkäystä. Jos sopii hyvinpiirakkaan, niin ensi vuonna pitää olla valmiina ja verkottaa koko reuhka. Tuoreena nämä marjat on vähän jännän makuisia, mutta kuulemma hyviä leivonnassa yms.



Krassikin on rehahtanut vaikka oli aika kalju pitkään.



torstai 13. elokuuta 2015

Kirsikkahilloa ja pullaa

Nyt on päästy satoon käsiksi. Eilen keräilin ensimmäiset kirsikat kippoon ja tänään työstin ne hilloksi. Meillä kasvaa useampi puu hapankirsikoita ja ei ne pelkiltään ole aivan tajuttoman hyviä. Siispä päädyin hilloon, kun kuulin että on erityisen hyvää juustojen kanssa. Saadaan sitten vaikka joulupöydässä herkutella. Tässä alla ohjetta. Odotettavissa myös muita sadonkorjuuohjeita.


300g kirsikoita (punnittu kivettäminä)
1,5 dl vettä (tai korvaa osa vedestä haluamillasi makuaineilla esim. portviinillä tai sherryllä)
250g hillosokeria

1. Pese ja perkaa kirsikat. Paloittele halutessasi.
2. Laita kirsikat ja vesi kattilaan ja kiehauta.
3. Lisää joukkoon hillosokeri ja keittele 15-20 min miedolla lämmöllä. Tee hyytelökoe lautaselle. Kuori vaahto mikäli sellaista ilmestyy.
4. Annostele hillo pestyihin ja keitettyihin laispurkkeihin. Sulje kansi, kun hillo on vielä kuumaa.
5. Nosta jäähtyneet purkit jääkaappiin tai kellariin.

Tästä annoksesta tuli pari 2 dl purkillista hilloa. Tulee ehkä hivenen hyytelömäistä, kun laitoin aika paljon nestettä suhteessa marjojen määrään. Aika heikko kirsikkasato oli tänävuonna. Saa nähdä miten on ensi kesänä.






Pullaa nam!

Pullaakin tuli eräänä päivänä tehtyä. Kokeilin hauskaa kranssia. Samanlaisesta rullasta mistä leikataan korvapuustit, niin leikkasin vain suoria 1,5cm levyisiä kiekkoja. Ne aseteltiin limittäin rinkiin ja tadaa tulee hauska kranssi. Hyvin jäi kiekot toisiinsa kiinni paiston aikana. Taikinan ohje löytyypi täältä.





keskiviikko 12. elokuuta 2015

Mustikkakukkoa

Käytiin tyttären kanssa työteverilla kyläilemässä viikonloppuna ja siellä oli meille tarjolla mustikkakukkoa. Oi se on niin hyvää ja reidet kiittää. Tein sitä sitten kotonakin, että ukkokin saa maistaa. Mitenkään omaa napaani ajattelematta ;). Tässä alla kuvia ja ohjetta moiseen työtoverin muutoksilla. Alkuperäinen ohje löytyy täältä (Valio). Ihan parasta vaniljajäätelön kanssa ja vähäsen lämpöisenä.


200g voita
3/4 dl sokeria
2,5 dl ruisjauhoa
1 dl vehnäjauhoa 
3/4 tl leivinjauhetta

Täyte:
8 dl mustikoita (pakaste)
n. 1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoa (tuoreille mustikoille riittää 1/4 dl perunajauhoa)

Toveriksi sitä jäätelöä




1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhot (myös leivinjauhe).
2. Painele 2/3 osaa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille noin 4 cm korkeuteen. Hyvä vuoan koko on noin 18-20cm. Muotoile lopusta taikinasta leivinpaperin päällä kansi ja laita toviksi jääkaappiin. Irtoaa sitten helpommin.
3. Sulata mustikoita mikrossa hivenen ja lisää joukkoon sokeri sekä perunajauho. Kaada mustikat pohjan päälle.
4. Ota kansi jääkaapista ja aseta päälle.
5. Paista 200 asteessa noin 40-50 min. Loppuvaiheessa voi laskea uunin alatasolle, että pohjakin varmasti kypsyy.


keskiviikko 5. elokuuta 2015

Synttäripäivitys

Rinsessa vaippahousu täytti heinäkuussa vuoden ja tässä nyt virallisen pinkihtävä synttärihärpäkepäivitys. Pitänyt tämäkin jo aiemmin tehdä, mutta on tässä nyt ollut vähän sairastelua yms. niin siksi vähän venähtänyt.

Aluksi kurkistus herkkuihin. Kaiken makean piti tietenkin olla pinkkiä ;). Kakussa oli ainoastaan päällä sokerimassakuorrutus ettei tule liian ällömakeaa. Reunoilla raikkaan rahkakermaiset pursotukset. Kakun välistä löytyy mansikoita ja vaahto paahdetusta valkosuklaasta tuusattuna a la Kinuskikissa. Koristekirjaimet on tehty valkosuklaasta pursottamalla.

 

Lapsiystävällisestä boolista löytyy sitruunalimpparia, mansikkasiiderijuomaa (alkoholiton tietenkin) ja mehua. Mansikoita laitoin pakkaseen juhlapäivän aamuna. Toimi sitten kivasti ns. jääpaloina, mutta eivät kuitenkaan lötkööntyneet sulaessa. Boolille kekkasin laittaa kivan kesäisen emalisangon jonka sain itse syntymäpäivälahjaksi vähän ennemmin.


Kuppikakkujen sisältä löytyi raparperia. Kuorrutteen tein ensimmäistä kertaa kaksisävyisenä. Ihan hauska. Vuoat tarjoili Heirol. Vaahtokarkkipopseisin laitoin valkosuklaata ja erilaisia nompparelleja koristukseksi. Ei muuten mene vaahtokarkit jääkaapissa miksikään vaikka vähän epäilin niiden kostuvan. Voi siis tehdä hyvissäajoin valmiiksi.


 
 

Koristuksia

Koristuksiksi askartelin ilmapallojen kaveriksi pom-pomeja ja viirinauhoja. Viirinauhojen viirit tein paperista. Pom-pomit silkkipaperista. Ohje mm. täällä. Ihan kivoja niistä tuli ja oli mukavia tehdä. Koristeet jäivät talteen tulevaisuutta varten.








Tämmösiä juttuja. "Että mää tykkään järjestää juhlia". Ukko tais kuulla tuon lauseen jokusen kerran :D

Tässä vielä pari kuvaa mummolasynttäreiltä.


Missä mun vieraat on?