sunnuntai 23. elokuuta 2015

Sileä lakkahillo

Pakkaseen oli kertynyt monta purkillista tätä keltaista herkkua ja jotenkin ne tupaa sinne sitten jäämään ellei jalosta hilloksi.Tänään siis tuumasta toimeen. Olen tehnyt lakkahillomme aina sileäksi. Jotenkin mukavampaa syödä, kun ei ole kivet hampaissa.



2 litraa lakkoja
Vajaa litra vettä
800g hillosokeria (lakkamehua oli siivilöinnin jälkeen 1,5l)

1. Laita lakat ja vesi kattilaan. Keitä lakkoja tovin, että maku irtoaa kunnolla liemeen. Saa ihan reippaasti visilöidä, että rakenne rikkoontuu.
2. Ota kattila liedeltä ja siivilöi mehu puhtaaseen astiaan. Pese kattila.
3. Mittaa mehu kattilaan. Tästä satsista tuli 1,5 litraa puhdasta mehua. Tälle määrälle oli sopiva tuo 800g hillosokeria. 
4. Keitä seosta miedolla lämmöllä 20-25min. Tee hyytelötesti lautaselle.
5. Purkita hillo kuumana puhtaisiin steriloituihin purkkeihin ja sulje korkit heti. Kun purkit ovat jäähtyneet niin nosta jäkaappiin.

Tosi hyvää melkein minkä tahansa kanssa. Pannari, laskiaspullien tai perinteisesti kotijuuston.


Muita puutarhan ihmeitä

Aloitetaan mysteeripuusta. Aluksi luulimme puuta tuomeksi, sitten aroniaksi, mutta lopulta se olikin isotuomipihlaja (mustikkapuuksikin kutsuttu). Vähän ehdin laittaa marjoja pakkaseen ennen rastaiden hyökkäystä. Jos sopii hyvinpiirakkaan, niin ensi vuonna pitää olla valmiina ja verkottaa koko reuhka. Tuoreena nämä marjat on vähän jännän makuisia, mutta kuulemma hyviä leivonnassa yms.



Krassikin on rehahtanut vaikka oli aika kalju pitkään.



Ei kommentteja: