keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Sadonkorjuu jatkuu. Täti-Luumu puuhissaa!

Viimeinkin on osa luumuista kypsynyt ja pääsee työstämään. Tarvin tosin luumuja aika ison satsin, niin kannoin niitä kypsymään pariksi päiväksi ruokapöydälle. Nopsaa kypsyivät käyttövalmiiksi. Ensimmäiset pääsivät kokeiluun luumuhillon muodossa. Taas yksi syy enemmän odottaa joulua. Luumuhilloa juustoille. Ihanaa kirpeää!


Luumuhillo häivähdyksellä appelsiinia

1 kg luumua (punnittu perattuna)
1 appelsiinin sisältö sekä kuorta raastettuna
600g hillosokeria

Vinkki! Itse tahdoin hillon pysyvän keltaisena ja olin myös kuullut, että joskus kuoret aiheuttaa kirtkerää makua. Siispä kuorimaan. Jos kuoret ovat tiukassa, niin kasta luumut toviksi siivilässä kiehuvaan veteet. Sen jälkeen lähtee tosi hyvin irti. Oli yllättävän helppoa hommaa vaikka pelkäsin pahinta. Kumihanskat vaan käteen ja puristelemaan.

1. Perkaa luumuista kivet ja kuoret pois. Laita hedelmäliha kattilaan.
2. Pese appelsiini ja raasta kuoren pintaa hienoksi raasteeksi. Halkaise appelsiini, kaiverra lihat koloista terävällä puukolla ja paloittele hieman. Purista vielä kuorista mehut kattilaan. 
3. Kuumenna seos. Kun se pulpahtaa, niin lisää joukkoon hillosokeri ja appelsiininkuoriraaste. 
4. Keittele hiljokseen 10-15 min. Muista kuoria vaahto pois.
5. Purkita puhtaisiin steriloituihin purkkeihin (ratti on oiva apu). Laita purkit kiinni kuumana. Nosta purkit jääkaappiin jäähtyneenä.




Toinen valtaisa ilonaihe on tämä ihastuttava Dymon kones jolla saa tehtyä tätä jo lapsuudesta tuttua tarranauhaa kohotekstillä. On niin retroa, niin manuaalia. Clas Ohlsonilta alle 12e :D. Isäntä ehkä pelkää pahinta, että kohta on kaikki paikat liimattu täyteen..ups.




Lopuksi vielä kuva tyttärestä kuratouhuissa. Rapaa on kiva roiskutella kun on hyvät vermeet. Pihapuuhissa on mukavaa.



Ei kommentteja: