maanantai 6. tammikuuta 2014

Tilkkutäkki

Tälläistä peittosta rupesin väsäämään tässä eräänä päivänä tilkkuinnostusta puhkuen ja tässä myös jonkinlaiset ohjeet peiton ompeluun.


Tarvikkeet
- Puuvillakangasta. Ostin Eurokankankaasta neljää eri kangasta ja kutakin oli puoli metriä. Palan leveys vähän vaihteli kankaasta riippuen. Nämä kankaat riitti hyvin sellaiseen 110x80 peittoon.
- Leveää Vinonauhaa 4,5m.
- Oikean väristä lankaa.
- Haluamasi vuorikangas. En osaa edes sanoa mitä tuo oma kangas on, kun se on mummun peruista kaiveltu jämäpakka. Sellasita huovan tuntuista se on. Pesin ennen käyttöä kutistumisvaaran vuoksi.
- Pitsiä jos haluat koristuksia.

- Kannattaa mittailla oma sänky ennen tekoa ja soveltaa ohjetta sen mukaan. 
- Pituus peitossa on aika lailla täsmä sängyn kanssa, mutta leveyttä tein reilummin. 
- Tälläisenhän voi tehvä vaikka parisänkyyn jos intoa piisaa ja vuorikankaana voi käyttää vaikka vanhaa päiväpeittoa joka alkaa päällisen osalta olla jo vähän nuhjuinen.

1. Aloita tekemällä paperille suunnitelma peiton kuvioinnista ja siitä, että kuinka monta palaa tarvit kustakin kankaasta.
2. Tee paperille tilkkukaava jossa on myös saumavarat laskettuna mukaan. Itse halusin peiton 10x10cm tilkuista eli lisäsin kaavaan sentin saumavarat. Kannattaa miettiä tarviiko peiton ulkoreunoille jättää enempi saumavaraa käännöksiä tai kanttauksia varten.
3. Kun kaavat on valmiina, niin leikkaa kankaasta kaavan avulla oikean kokoiset palat.
4. Kun kaikki palat on leikattu, niin järjestele palat lattialle haluamallasi tavalla. 



5. Itse aloitin peiton ompelun sillä tavalla, että ompelin aluksi peiton palat yhteen pystyriveittäin. Sitten ompelin lopuksi pystyrivit toisiinsa ja peiton päällinen on valmis.
6. Seuraavaksi silitin päälliskankaan saumavarat siten, että kaikki taittuu samaan suuntaan eivätkä sitten pömpötä siellä kankaiden välissä. 


Silityksen jälkeen

7. Ompele tässä välissä koristesydän ja pitsi paikalleen jos sellaiset haluat.
8.  Leikaa seuraavaksi vuorikankaasta oikean kokoinen pala ja kiinnitä päälliskangas siihen nuppuneuloin. Ompele kankaat reunoista kiinni toisiinsa. Tasaa reunat.
9. Silitä vinonauha valmiiksi taitteelle kiinnittämisen helpottamiseksi ja kiinnitä nauha peiton reunoihin nuppineuloilla. Kuvista ehkä näkee miten itse tein nuo kulmaukset. Tarvii vähän sorminäppäryyttä taittelussa ja nuppineuloja, mutta tuli kyllä aika siistit. Ompele nauha kiinni peittoon.
10. Valmista :D

Ei kannata ressata vaikka kaikki ruudut ei menekkään täydellisesti kohikkain. Ei mene tässäkään peitossa.



Kulman taitos


- Henna

Ei kommentteja: