torstai 20. maaliskuuta 2014

Amerikkalainen omenapiiras murupäällisellä

Tämä on allekirjoittaneen ehdoton lemppari. Aika montaa eriveriota olen tästä tehnyt ja erilaisilla päällisillä, mutta murupäällinen tuntuu loppujen lopuksi pahrahaimmailta ja kauneimalta päälliseltä. 


Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g margariinia
2 rkl kylmää vettä
 
Täyte:
1 kg lohkottua hapokasta omenaa (ei liian hapokasta)
2 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1,5 tl kanelia
0,25 tl suolaa


Murupäällinen (tee toinen satsi jos tuntuu, että pitäis olla enemmän)
100 g voita
1 dl tummaa kidesokeria 
3 dl vehnäjauhoja
 
1. Tee aluksi taikina eli sekoita jauhot, sokeri ja suola. Nypi sekaan kylmä rasva kuutioina ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Nosta kylmään täytteen teon ajaksi.
2. Kuori ja pilko omenat, poista siemenkodat. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kiehauta kattilassa hetki. 
3. Voitele (halk. n. 25-30 cm) irtopohjavuoka tai laita pohjalle leivinpaperi. Painele taikina sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Valmista murupäällinen.
4. Kaada täytteen aineet vuokaan ja peitä murupäällisellä.
5. Paista 200-asteisessa uunin alaosassa noin tunnin ajan. Peitä tarvittaessa foliolla. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista.

Annoksen jäätelö Ainon Vanilja & Valkosuklaan kuiskaus. Parasta :)

-Henna

Ei kommentteja: