tiistai 4. maaliskuuta 2014

Pornakkasämpylit ja vispipuuroa

Sämpylit


5 dl maitoa tai vettä (itse laitoin 3 maitoa ja 2 vettä)
3 dl porkkanaraastetta
3 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl öljyä
Pussillinen kuivahiivaa
1 dl leseitä
1/2 dl auringonkukansiemenrouhetta
1 dl kaurahiutaleita
Vehnäjauhoja

1. Lämmitä neste ja lisää joukkoon, suola, sokeri, porkkanaraaste ja öljy.
2. Sekoita toisessa kipossa sekaisin hiiva, auringonkukansiemenrouhe, leseet, kaurahiutaleet ja  noin. 3dl vehnäjauhoja.
3. Kaada kuivat aineet nesteen sekaan ja ala nyrkkialustamaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustuksen myötä.
4. Älä tee takinasta liian tiukkaa!!
5. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä ainkin 30 min. Leivo sämpylöiksi ja kohota liinan alla vielä tovi ennen paistoa.
6. Paista 225 asteessa keskitasolla noin 10 min.


Vispipuuro
 
Vispipuuro on kyllä erityisen kuvauksellista tavaraa

1 l vettä300 g marjoja (tässä versiossa, mustikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa ja mutsin mehua luraus)
Reippaat 2 dl mannasuurimoita
1-2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Ripaus suolaa (miksi?)

1. Laita vesi, sokeri, mehu ja marjat kiehumaan kattilaan. Kun marjat pehmenneet niin lisää mannasuurimot ja keittele miedolla lämmöllä noin 10 min. Maista maku ja nosta kattila kylmään jäähtymään.
2. Vatkaa jäähtynyt puuro suolaripauksen kanssa kuohkeaksi sähkövatkaimella ja nam, kun laittaa maitoa ja sokeria

Vinkki. Ehdottomasti paras puuro tulee mansikasta ja mustaherukasta. Unohtakaa puolukat metsään!

-Henna

Ei kommentteja: