tiistai 29. huhtikuuta 2014

Sima ja kohokkaat

Vappu lähestyy ja sima on laitettu porisemaan seuraavan ohjeen mukaan.

4 l vettä
300 g fariinisokeria
200 g sokeria
1–2 sitruunan mehu

Sitruuna
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Sokeri, (rusinoita)


1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle sankoon. 

2. Pese sitruuna hyvin ja kuori se kuorimaveitsellä. Heitä keltaiset pintakuoret sankoon. Jatka sitruunan kuorimista niin kauan, että saat kaiken vakoisen osan pois (se tekee äitini mukaan simaan pahan maun). Viipaloi hedelmäliha.
3. Lisää loput vedestä, sitruunaviipaleet sekä sitruunamehu sankoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita simaan. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. 
4. Pullota sima. Lisää pulloihin 2 tl sokeria (ja muutama rusina)
5. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. 
Sima on valmista, kun se on ollut kylmässä noin 3-4 vuorokautta. 
6. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Kuvan sitruunoista leikattiin vielä enempi pois tuota valkoista ;)


Kohokkaat - Se lapsuuden herkku


Näitä kohokkaita meillä syötiin lapsenäitin valmistamina ja nyt ne palasivat mieleeni. Jokunen vuosi mennyt ilman. Nämä ovat siis sokerikakkutaikinasta paistettuja lettusia. Ihan parasta!!

"Lasi munia, lasi sokeria, lasi vehnäjauhoa ja teelusikallinen leivinjauhetta"

eli tarkemmin

4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri mahdollisimman kovaksi vaahdoksi.
2. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään sekaisin. Lisää ne varovasti vaahtoon. Älä vatkaa liian kauaa.
3. Paista kohokkaita paistinpannulla voissa. Tarjoile heti. Ei mitään lisättävää.

Huom. Paista keskilämmöllä hitaasti. Jos pannu on liian kuuma, niin pinta palaa, mutta lettu ei käänny ;)
 

-Henna

Ei kommentteja: