torstai 10. lokakuuta 2013

Mopolla mennään

Tämän päivän teemana on moottoripyörä, moottoripyörälyvarusteet yms.

Kesälomaretken pysähdys Ohtakarissa

Vuosi sitten keväällä me lähdettiin ajamaan moottoripyöräkortteja ystävien kanssa ennen kuin uusi moottoripyöralaki astuisi voimaan vuonna 2013. Käytännössä lakimuutos tarkoitti sitä, että vaikka ikää riittäisi, niin et voi saada heti isoa pyörää vaan korttia tulee korottaa asteittain  käymällä moottoripyöräkoulussa.

Ajokortillisille teoriaa oli suhteellisen vähän (olisko ollut 8x4min), mutta ajotunteja sitten vähän enempi. Itse otin vielä vähän lisöätunteja, kun ison mottoripyörän käsittely tuntui yllättävänkin vaikealta. Koulun pyöränä oli Suzuki Gladius mikä oli aika samantyyppinen, kuin nykyinen oma pyöräni. Heinäkuussa viimein sain kortin ja kyllä se oli aikamoisen työn takana. Tavallinen ajaminen sujui ihan ok, mutta ne käsittelyt oli kyllä melkoisen vaativia ainakin näin tyttönäkökulmasta. Äkkiä sielä ajoradalla paikat kipeyty, kun piti vääntää kääntää ja kytkinkättä pumpata. Voin silti suositella kaikille ;)

Oma pyörä oli jo ostettu ja odottamassa, kun kortin sain. Aluksi minulle ei edes pitänyt ostaa pyörää, mutta kerran kun lähdettiin pyöriä testaamaan jalkojeni maahan ylettymisen näkökulmasta, niin samalla reissulla me sitten pyörä ostettiin. Tarjosivat niin kätevästi liikkeestä suoraan korotonta maksusysteemiä.

Suzuki GSR -06

Pyörä
Hän on tuollainen 600 kuutioinen nakupyörä. Kohtalaisen helppo käsitellä, vaikka en ole kauhean isokokoinen ja ihan riittävän hätänen pyörä meikäläiselle eli ohi pääsee kyllä. Ajoasento ei ole läheskään niin makaava kuin perus kyykkypyörässä. Oikein hyvä ajaa pitempääkin matkaa. Tuo on ehkä semmoinen tyttöjen pyörä eikä varmaan aivan heti tehokkaampaa kaipaakkaan. Itsetykkään myös kovasti tuosta riisutusta ulkonäöstä. Sanon siis ei muovikatteille.

Kaksi kesää on nyt kurvailtu ja tänä menneenä kesänä 2013 käytiin ukon kanssa yhdessä pitemmällä reissulla. Ajeltiin mutkien kautta Keski-Suomesta Hailuotoon ja takaisin reilun tuhannen kilometrin verran. Omilla pyörillä siis ajettiin molemmat. Ei minusta olisi kyydissäistujaksi. Isäntä ajelee Harrikan Sportsterilla, joka tulee varmaankin joskus minulle ajoon, kun isäntä päättää hankkia isomman. Aika hui..

Vasta tänä kesänä olen huomannut ajon tuoman varmuuden itsessäni. Viime kesänä jännitti vielä hurjasti. Nyt itse ajaminen tulee jo aika luonnostaa eli ei tarvi koko aikaa miettiä, että mitäs sitten ja mitäs nyt. Sade, huonot tiet ja soratietkin menee kohtalaisen kivuttomasti. Ainut on että myrskyiset tuulisäät ei ole kyllä mukavia ajaa, kun on sellainen pahasti repivä sivutuuli. Silloin melkein kannattaa jäädä kotiin ;)

Varusteet
Ajovarusteista voi kyllä sanoa sen verran, että niihin kannattaa panostaa, koska ne sinua suojaa jos kaadut. Me alettiin hankkia varusteita vähitellen kevään mittaan, kun koulu aloitettiin. Kahden henkilön varusteisiin kuitenkin jokunen euro menee. 

Oikein naaman kanssa

Tässä vielä lista omista kamoista ja vinkkejä varusteiden hankkijoille.

Takki 200-350e ostopaikasta riippuen
Olin ehdottomasti sitä mieltä, että haluan nahkaisen ajotakin. Takkini on Heldin Angelina. Takin hihoissa on pyöreitä niittejä, joista isäntä sanoi, että näyttää sit coolilta jos kaatuu, kun niitit lyö kipinää. Sopivan takin kävin kokeilemassa liikkeessä, mutta tilasin Saksasta Amazonin kautta. Säästin muistaakseni satasen verran. Kannattaa siis vähän googlettaa mistä saa halvimmalla. Säästää äkkiä. 

Kypärä: 400-530 väristä riippuen
Kypärä taas ostettiin ihan paikallisesta moottoripyöräliikkeestä, kun könttänä ostettiin enempi, niin saatiin tuntuva alennus. Päätös oli helppo, koska itselleni ei istunut päähän kuin Arai (kalliinpia en ehtinyt edes kokeilla). Arain Axces II lähti mukaan ja mattamustana tietenkin. On kyllä erittäin hyvä kypärä mun päähän eikä muuten paina. 

Hanskat: n. 40e
Ajohanskat on nahkaiset Richan hanskat, joissa kämmenen päällä toppauksia. Ihan sopivat on ja menee pitkälle syksyyn. Muuten en Richan varusteista tykkää. En esim.  ikinä ostaisi Richan ajoasua tai kenkiä. Epämukavia päällä. 

Ajohousut: n. 170e
Paksummat ajohousut löytyi yhden puljun muuttomyynnistä hyvällä alennusprosentilla. Housut on M-Racing Roadrunnerit. Pitää vettä, tuulta ja tuiskua. Olleet oikein hyvät eikä ollenkaan sellaiset rumat ja topatun näköiset kuten monet tuontyyppiset housut on. Ovat kyllä jämäkät ja riittävästi topattu, mutta silti housut on istuvat,eikä näytä toppapuvussa kesään eksyneeltä. Bonusta (kähee punanen vuori)

Ajofarkut: n.160e
Mottowerarin Kira Ladyt. Nämä ajofarkut on sellaiset jotka itselle sopii parhaiten aivan lämpimille säille, koska vilustun viimassa hyvin herkästi. Ne on sellaiset cityhuristeluhousut, Kivat, kun on oikein kuumaa. Joustavaa materiaalia ja kevlar-vuori kattaa takapuolen, lantion ja polvet. Saa myös pussukkaan polvisuojat.

Ajosaappaat: n. 160
Kannatan ehdottomasti korkeavartisia nilkkaa suojaavia malleja. Halusin sellaiset saappaat jotka ei näytä sellaisilta racing-saappailta joissa on kauheasti kaikkia nappuloita ja nippeleitä. Meinasi jo toivo loppua sopivien saappaiden löytymisen suhteen. Hommaa vielä vaikeutti vaativa kantapaa ja toive siitä, että pikkusen olisi korkoa näiden lyhyiden jalkojen jatkoksi. Lopulta löysin kuitenkin Probikerin valikoimasta sopivan simppelit saappaat ja taas reilusta tarjouksesta. Maksoin niistä noin 100e. Ellen aivan väärin muista, niin tilasin ne Lousilta. Voin suositella puljua.

Laukut: 70-90e
Kesän reissuille hankittiin mun pyörään sopivat reissulaukut. Tankin päälle sellainen tankkilaukku jota voi käyttää vaikka työmatkoilla kätevästi ja sitten settiin kuului myös taakse tulevat pakaasit. Halusin ehdottomasti tuollaiset kankaiset enkä sellaisia pitsalaatikon näköisiä.  Lisäksi sivuille kiinnitettävät pakaasit mahdollistaa muun tavaran sitomisen niiden päälle. Ylimmästä kuvasta voitte katsoa, että telttakin pääsi kiertämään Suomea. Sivulaukkujen mukana tuli lisäksi vedenpitävät pakkauspussit ja ihan tajuttoman monta lukollista pihaa ja nauhaa joilla kiinnittää. Saa sovellettua varmasti aika moneen pyörään ja taisinkin paria vähän muokata ompelemalla. Isäntä ja lankomies teki mulle pyörään sellaiset irroitettavat telineet noille sivulaukuille. Laitetaan aina paikalleen pidemmille reissuille, kun laukkuja tarvitaan. Laukkutelineet oli yllättävän kalliita valmiina ja nuille ei itsetehtyinä tullut hintaa paljoa mitään. Testattu on ja toimii.

Vielä olisi tarkoitus ostaa erillinen kuoriasu tai pelkkä takki pitemmille reissuille jos tulee kaatosadepäiviä. Jos kaatamalla sataa, niin silloin voi olla, että nahkatakki alkaa vähän jo jostain uittamaan sisälle, vaikka kevyellä sateella aika pitkästi meneekin. Isännällä on jo Lousilta ostettu sadepuku ja on kyllä todennut sen hyväksi. Eikä ole muuten kallis.

Tässäpä tätä luetteloa. huiveja, sukkia yms. en jaksanut listat. Kaivelemaan vaan ajan kanssa. Toivottavasti joku saa tästä jotain apua.

- Naismotoristi kuittaa

Ei kommentteja: