sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Sitruunamarenkipiiras


Löysin tämän ohjeen leipomisarkistoista, mutta en ole sitä koskaan kokeillut, joten mikäpä parempi syy kokeilla sitä kuin tyttöjenilta. Keksiohjatta lähdin hakemaan mutta tämän tulostin. Ohjeen alkuperästä ei mitään tietoa.

Sitruunamarenkipiiras

Pohja
100 g margariinia
2 rkl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä 

- Tee ensin pohja
- Nypi margariini ja kuivat aineet sekaisin. 
- Lisää vesi ja puristele seos taikinaksi. 
- Painele taikina vuokaan (tai kauli se levyksi ja nosta vuokaan). 
- Pistele pohja haarukalla ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.

  
Kiisseli:
1,5 dl vettä
2 sitruunan mehu eli noin 3 rkl (omaan kiisseliin laitoin ehkä tuplaten)
1 appelsiinin mehu eli noin 2-3 rkl
1,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
3 keltuaista
1 rkl margariinia

- Tee kiisseli sillä välin, kun taikina paistuu
- Erottele keltuaiset ja valkuaiset
- Sekoita kattilassa vesi, mehut, sokeri ja perunajauhot. Kun perunajauhot ovat liuenneet, lisää keltuaiset
- Kuumenna kiisseliä ja lisää margariini, kun neste alkaa kuumentua. Sekoita kiisseliä koko ajan hiljalleen ja nosta kattila pois levyltä heti kun kiisseli pulpahtaa kerran.
- Tässä välissä kannattaa maistaa maku ja jos sitruunan makua on liian vähän niin lisää sitruunamehua. 
- Kiisselistä tulee verrattain sakeaa. Voi ohentaa vedellä jos on aivan tönkköä.
 
Paistettu pohja ja kiisseli

Viimeistä uunitusta vaille valmis

Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria

- Vatkaa valkuaiset. 
- Lisää loppuvaiheessa sokeri hiljakseen valutellen ja koko ajan vatkaten. - Pienennä uunin lämpöä 150 asteeseen. 
- Kaada kiisseli piiraspohjan päälle ja levitä huolettomin huiskaisuin päälle marenki. 
- Paista piirasta vielä noin 15-20 minuuttia.
- Anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Valmis

Poikkileikkaus


Ei muuta kuin kokeilemaan. Itsekkin ajattelin että kiisseli on vaikeampi tehdä. Hyvää oli eikä iltavieraatkaan siihen sylkeneet.

- Henna

Ei kommentteja: