sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Herkkusatoa ja viikonlopun touhuja

Viikonloppu on kyllä ollut sangen mukana. On ehtinyt nukkua myöhään, touhuilla kotosalla, lämmittää tupaa  ja kerrankin ollaan ehditty tavata ystäviä oikein urakalla. Perjantaina oli tosiaan se ystävien muuttopäivä, lauantaina meillä kävi vieraita kahteen otteeseen ja samoin tänään. Äsken ehdittiin vielä sisustaa ulkosaunan pukuhuonettakin. Laitettiin uusi naulakko ja tehtiin uusi hylly uudelle paikalle. Vielä olisi tulossa pukuhuoneeseen istuimeksi sellainen pitkä penkki. Taidankin tehdä sitten oikein saunapäivityksen, kun saadaan penkkikin paikalleen.

Koska nyt on syksy ja paras hilloamisaika, niin tässä yksi aivan loistava hillo-ohje kurpitsan ystäville. Aika monilla tulee kurpitsasta mieleen se inha keltainen etikkapikkelssi, mutta tämä sitruunalla ja inkiväärillä höystetty hillo on oikein hyvää esimerkiksi paahtoleivän päällä, puurossa tai vaikkapa jogurtissa. Kirkkaankeltainen hillo on myös hauska lahja.



Inkivääri-kurpitsahillo
 
1 kg kuutioitua kurpitsan hedelmälihaa
50-70 g tuoretta inkivääriä raastettuna
1 sitruuna
200 ml vettä
500 g hillosokeria

  1. Kaavi kurpitsasta siemenet, kuori uloin, ohut ja kova kuorikerros pois - ja paloittele sitten jäljelle jäänyt hedelmäliha kuutioiksi.
  2. Pese ja kuivaa sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa talteen. Kaavi valkoinen aluskuori ja hankkiudu siitä eroon. Leikkele sitruunan hedelmäliha vähän pienemmiksi palasiksi.
  3. Laita kurpitsakuutiot, vesi, sitruunan hedelmäliha ja raastettu inkivääri riittävän suureen kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes kurpitsapalat pehmenevät. Tähän kuluu 1/2-1 tuntia. Kurpitsanpaloja kannattaa tökkiä välillä haarukalla. Valmista on, kun haarukka hujahtaa kurpitsaan aivan kiroilematta. Keitä vielä 5-10 minuuttia ilman kantta, jotta ylimääräinen neste haihtuu.
  4. Murjo kurpitsa (ja toki joukossa oleva sitruuna) hienommaksi.
  5. Lisää hillosokeri ja raastettu sitruunankuori ja keitä vielä 10 minuuttia. Lusikoi hillo sitten steriloituihin säilykepurkkeihin ja sulje heti.

Vinkit: Tässä kannattaa tosiaankin käyttää nimenomaan hilloon tarkoitettua sokeria, jossa on pektiiniä. Sitä saa jotakuinkin kaikista kaupoista ja pussissa kerrotaan selvästi, että mukana on pektiiniä. Pektiini auttaa antamaan keitokselle hillomaisen jämäkän rakenteen. 

Säilöntään tarkoitetut lasipurkit voi steriloida esim. käyttämällä niitä kiehuvassa vedessä. Tee myös samoin korkeille.
  

Toinen syysherkku on raparperi-omenapaistos, eikä aivan tavallinen vaan vähähiilihydraattiempi versio. Eihän se tietenkään perinteistä voita, mutta on kyllä aivan mainiota. 

Karpin raparperi-omenapaistos 
  1. Paloittele omput ja raparperit vuokaan.
  2. Sulata voi ja sekoita sekaan hasselpähkinärouhetta ja tujaus lesesekoitusta. Makeuta haluamallasi tavalla esim. stevialla, sukriinilla tms.
  3. Ripottele vuokaan ja uunita kunnes hyvyydet on pehmenneet.
  4. Tarjoile vaikka makeutetun mascarpovaahdon kanssa.

Ei kommentteja: