lauantai 17. joulukuuta 2016

Suklaakakkua


Vihdoin ja viimein ehdin hetkeksi tauolle vauva-arjesta ja pääsin päivittämään blogia. Tässä suklaakakkujen kruunaamaton kuningas ja minä en edes yleensä mitenkään erityisesti innostu suklaakakuista. Alkuperäinen ohje löytyi Yhtesishyvästä, mutta muuttelin sitä hieman, kun ohjeessa oli taloussuklaata. Itse pidän himpun vaaleammasta. Tämä kakku on parasta hieman haaleana tai mikäli se on jo ehtinyt olla jääkaapissa, niin ehdottomasti pitää mikrottaa tovi ja lisätä kylkeen vaikka vaniljajäätelöä. 



Suklaakakku

200 g voita
200 g suklaata (esim F sinistä tai Brunbergin laktoositon maitosuklaa)
4 munaa
2 dl sokeria
4 rkl tummaa kaakaota
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:

150 g suklaata 
1 dl kermaa
Nokare voita

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (noin 24cm).
2. Sulata suklaa ja voi joko mikrossa välillä sekoittaen tai vesihauteessa. Jäähdytä.
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Lisää vaahdon joukkoon jäähdytetty suklaa-rasvaseos.
5. Sekoita kaakaojauhe ja jauhot keskenään ja lisää ne muuhun seokseen siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen. 
6. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 45 minuuttia.
7. Valmista kuorrutus kuumentamalla kerma kattilassa (älä keitä). Lisää sekaan suklaa ja voi. Sekoita kunnes kuorrutus on sileää.  Anna jäähtyä hetki ja levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle.

lauantai 17. syyskuuta 2016

Ihana kasvissosekeitto lämmittämään syksyisiä päiviä ja Mifubolognesea

Kasvissosekeitto on ollut itselleni aina jotenkin vähän blääh ruoka, koska harvoin sitä on saanut oikeasti hyvän makuisena. Mikään ei ole kamalampaa kuin pelkkien vetisten juuresten makuinen soppa. Muutamana iltana lueskelin ahkerana erilaisia reseptejä, kun lapsi siitä erityisesti pitää. Tänään sitten keitto kokeiluun. Tulipa siitä kyllä hyvää ja asia ei tietenkään liity purkilliseen Koskenlaskiaa millään tavalla :D

Lämmittävä kasvissosekeitto


Bataatti
3 porkkanaa
4-5 perunaa
2 sipulia
Valkosipulinpulinkynsi
1 rkl inkivääritahnaa
Kasvisliemikuutio
Kaksi kuutiota pinaattia
Purkki Koskenlaskija ruokaa
Chilihiutaleita ja korianteria maun mukaan
Valkopippuria, suolaa
Öljyä kuullotukseen

1. Kuori ja kuutio perunat, porkkanat ja bataatti kulhoon odottamaan.
2. Laita kattilaan öljyä (tai juoksevaa rasvaa) ja lisää joukkoon sipulisilppu, pilkottu valkosipuli, inkivääritahna ja chilihiutaleet. Kuullota kunnes sipuli on saanut kauniin keltaisen värin. 
3. Lisää nyt kattilaan kuutioidut juurekset, sen verran vettä, että ne peittyvät ja kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen kunnes kaikki juurekset ovat pehmenneet (noin 30 min) ja heitä joukkoon loppuvaiheessa vielä pinaattikuutiot.
4. Nosta kattila liedeltä ja soseuta koko huttu sauvasekoittimella sileäksi. Lisää nestettä mikäli keitto on liian paksua.
5. Nosta nyt kattila takaisin liedelle, lisää Koskenlaskija, loput mausteet ja kiehauta. Tarkista maku. Maukasta vaikka paahdetun ruisleivän kaverina!

---

Toinen villi kokeilu on tämä uusi Mifu. Meille oli sopivasti tulossa kasvisihmisiä kylään niin päätin kokeilla Mifubolognesea johon sain hyvät vinkit meidän vauvaryhmästä. Ihan mainio tuote tuo Mifu jos perinteinen jauheliha ei aina innosta..vaikka siinä onkin aika kumimainen rakenne. Voin silti suositella!

Mifunoitu bolognese

Purkki Mifua (käytin sitä välimeren tomaatti tms. makuista)
500g purkki tomaatimurskaa
2 porkkanaa karkeana raasteena
Sipuli
Valkosipulia
Kasvisliemikuutio 
Maustamatonta jogurttia
Pippuria, suolaa
Tuoretta basilikaa

1. Laita kasariin rasvaa ja paista Mifu kauniin väriseksi. Lisää joukkoon sipuli ja porkkana. Kuullota tovi.
2. Lisää joukkoon tomaattimurska, valkosipuli ja kasvisliemikuutio. Keittele kunnes porkkana on pehmennyt mukavasti. Lisää tarvittaessa nestettä.
3. Lisää nyt bolognesen joukkoon mausteet, basilikasilppu ja tarkista maku. 
4. Lisää viimeisenä pari reilua ruokalusikallista jogurttia pehmentämään tomaatin makua. Sekoita hyvin, mutta älä enää keitä.

Tarjoile vaikka hyvän pastan kaverina.

torstai 8. syyskuuta 2016

Pastavuoka fetalla jalonnettuna

Aivan ihana uusi resepti joka minulle vinkattiin meidän syysvauvaryhmässä. Ainut muutos minkä reseptiin tein oli ranskankerman ja valkosipulin lisääminen. Kaupasta löysin Rainbown uutta luomufetaa mikä oli todella maukasta. Tämän vuoan voi tehdä jauhelihaan tai vaikka soijarouheeseen. Ensi kerralla aion kokeilla soijarouheella.


Pussillinen Torino tricolour simpukkapastaa
400 g jauhelihaa tai soijarouhetta
Purkki esim. Dolmion luomu pastakastiketta
Purkki ranskankermaa
Sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
Fetaa (tai juustoraastetta jos talossa feta-allergisia)
Suolaa, pippuria

1. Laita pasta kiehumaan suolaveteen ja keitä napakaksi. Ei missään nimessä ylikypsäksi.
2. Paista pastan kiehuessa jauheliha ja sipulisilppu. Lisää sekaan pastakastike, silputtu valkosipuli ja mausteet. Keittele tovi ja lisää lopussa vielä joukkoon ranskankerma. 
3. Kaada vuokaan valutettu pasta ja jauhelihakastike. Sekoita hyvin. 
4. Lisää päälle kuutioutu feta (tai juustoraaste).
5. Uunita 200 asteessa noin 15 min tai kunnes juusto on saanut väriä.

torstai 1. syyskuuta 2016

Minnan perunasalaattia soveltaen

Sain syödä ystävän luona tämäntyyppistä maukasta ja keveä perunasalaattia ja päätin sitten itsekkin tehdä tätä kun menimme ystävien kanssa mökille grillailemaan. Ihana kaveri grilliruokien kylkeen. Mitään määriä en laittanut ylös, mutta tätähän voipi soveltaa täysin omien mieltymysten mukaan.


Pieniä uusia perunoita 
Aurinkokuivattua tomaattia
Miniluumutomaatteja
Fetaa (laitoin erilliseen kippoon)
Rucolaa
Suolaa
Pippuria
Yrttejä (ihan kuivat käy)
Öljyä aurinkokuivatuista tomaateista
Tilkka Rajamäen sitruuna balsamikastiketta

1. Keitä uudet perunat suolavedessä ja jäähdytä hyvin (ei tarvitse kuoria). Katso ettei keity liian pehmeiksi.
2. Pilko kulhoon aurinkokuivattu tomaatti, miniluumutomaatit  ja nypi rucolan lehdistä ns. varret pois. Pilko myös jäähtyneet perunat.
3. Sekoita keskenään yrtit, mausteet, öljy ja balsamikastike. Kaada muiden salaattiainesten joukkoon ja kääntele varovaisesti sekaisin. Lisää nyt myös joukkoon feta ellet tarjoile sitä erikseen. Maista salaatin maku.
4. Nosta salaatti kylmään tekeytymään toviksi.
5. Yksinkertaista ja niiiiiiin hyvää! Kiitos M.

torstai 25. elokuuta 2016

Mustaherukka-isotuomipihlajahyytelö

Taas alkaa olla hillokausi käsillä. Tuumasinkin, että tänä vuonna selviää pelkällä hyytelön keitolla, koska isä lupasi diilata omenahillon. Muita onkin sitten vielä jäljellä. Meillä rehottaa pihassa isotuomipihlaja minkä marjat ovat terveellisiä, mutta ei oikastaan kummoisen makuisia. Päätin tehdä hyytelökokeilun laittamalla perinteiseen mustaherukkahyytelöön osan isotuomipihljajan marjoja. Noin puolet ja puolet. Saa nähdä mitä tulee.



Mustaherukka-isotuomipihlajahyytelö

1 litra marjoista keitettyä mehua. Marjoja oli noin 13 dl + vesi
1 kg hillosokeria (meni vähän reilumminkin kun oli yksi jämäpussi kaapissa)

eli 1:1 mehua ja sokeria

1. Desinfioi ja kuivata sekä purkit että kannet valmiiksi. Itse suoritan desinfioinnit aina keittämällä. Hetken valutus ja sitten purkki oikein päin niin kuivahtaa kuumana hetkessä.
2. Laita marjat kattilaan ja vettä perään se verran, että ne peittyy kunnolla ja pystyy keiton aikana vatkailla marjoista maut irti. Itse keitin marjoja varmaan kymmenisen minuuttia. Sitten on ok, kun marjat muhjuuntuu vispilällä.
3. Siivilöi mehu kulhoon. Pese kattila ja mittaa valmis mehu ennen kuin laitat sen takaisin kattilaan. 
4. Kaada mehun sekaan sokeri ja alan keittämään hiljalleen. Minulla oli sopiva keittoaika reilu 10min. Kuori vaahtoa pois pinnalta keiton aikana.
5. Tee hyytymistesti: Laita lusikallinen hyytelöä lautaselle ja nosta lautanen viilentymään hetkeksi jääkaappiin. Vedä lusikalla vana hyytelöön, hyytelö on valmista jos vana pysyy hyytelössä. Jos hyytelö on vielä valuvaa, jatka keittämistä vielä hetki.
6. Kun seos on valmis niin kaada se purkkeihin ja sulje kannet heti tiukasti. Jäähdytä purkit pöydällä ja nosta vasta aivan jäähtyneenä jääkaappiin.

Helppoa :)

tiistai 16. elokuuta 2016

Vauvan aktivointilelu

Tälläinen puuhakuutioprojekti on pyörinyt mielessä jo tovin ja nyt viimein pääsin sen toteuttamaan. Sain kuin sainkin sen valmiiksi ennen vauvan saapumista ja ihan hauskakin siitä tuli. Tavoitteena oli, että lelusta tulisi kiinnostava ja samalla myös turvallinen. Kyllä tähän sakset tarvii, että tämän rikki saa. Huoletta siis voi lapsi sitä myös nakertaa. 

Kuutiosta löytyy katseltavaa, kuultavaa ja kosketeltavaa. Mm kinkkupussista on laitetty yhden sivuseinän sisälle kaistaleet ja se siellä kivasti rapisee. Puuosat ovat käsittelemättömiä niin niiden maistelukaan ei haittaa. Lisäksi kuution sisällä on koliseva kulkuspurkki joka siellä hyvin kestää vaikka lelun pesisikin.







Lisäksi tein jämäpaloista tälläiset matkakokoiset hypistelylelut.


Ei muuta kuin ahkeraa käyttäjää odotellessa

tiistai 9. elokuuta 2016

Pastasalaattia Jamie Oliverin tyylillä

Jamie Oliverin pastasalaatti omaan tyyliin modattuna



300 g pientä simpukkapastaa
300 g miniluumutomaatteja
½ kurkku
Tupsu friseesalaattia
iso kourallinen kalamataoliiveja
4-5 valkosipulinkynttä
3 rkl silputtua ruohosipulia
1 kourallinen silputtua basilikaa
2 rkl valkoviinietikkaa
6 rkl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

1. Keitä pasta napakaksi kuorimattomien valkosipulien kera. Jäähdytä kylmällä vedellä ja jätä valumaan. 
2. Nouki valkosipulinkynnet pastan seasta ja purista valkosipulipuristimen läpi pieneen kulhoon. 
3. Pilko salaatti, tomaatit, kurkku ja oliivit. Kurkuista kannattaa myös poistaa kostea sisusta. Laita kaikki isoon kulhoon, lisää pasta ja silputut yrtit. 
4. Lisää valkosipulien joukkoon etikka, öljy, suola sekä pippuria. Kaada kastike salaatin sekaan kulhoon ja sekoita hyvin. Maista vielä ja lisää makuaineita tarvittaessa. Anna tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua.

Nam ja sopii vaikka ihan lounaaksi :)

tiistai 2. elokuuta 2016

Kesäterveisiä

Ollut niin hiljaista blogissa, että tässä muutama kuvaterveinen tältä kesältä.

Pellavapää mummun kukkapenkkiä harventamassa


Arttu-koira taitaa kaipailla elämäntoveri Ulpua. Ulpusta oli aika luopua korkeassa 14 vuoden iässä. Ei rapsu enää mummokoiran tassut.



Pihassa kävi kaivuri vähän pensaita verottamassa ja murikoita siirtelemässä. Joutilaista kivistä tuli penkki pikkuruisille sinikatajille. Ne tuosta toivottavasti vielä kasvat ja selviävät myös talven yli. Kasvatuslaatikotkin saivat myös viimein oman paikan autotallin päädystä. Viime kesänä ne jäivät kiireiden keskellä varastoon odottamaan parempaa aikaa. Loppukesän satoa odotellessa.



Pelargoniasangot liiterin verannalla

Oman maan metsämansikoita ollaan tytölle poimittu ahkerasti


Pellävapää täytti kaksi vuotta ja tässä muutama räpsy syntymäpäiväjuhlien tarjoiluista. Onneksi synttärit on aina parhaimpaan mansikka-aikaan. Ei voi valittaa :)

Suklaakakkupohja ja paljon mansikoita

Metsämansikkakoristeet

Marenkeja

Mansikka-vaahtokarkkivartaat valkosuklaalla koristeltuna

tiistai 19. heinäkuuta 2016

Bbq-tahmawingsit ja mustikkapannukakut

Sunnuntaina oltiin Arvostele mun illallinen porukan reunionissa Leppävirralla ja siellä tarjoiltiin herkkua jos jonkinmoista ja ameriikantyyliin tietenkin, kun isäntäpariskunta sillä alueella nykyisin vaikuttaa. Tästä kaikesta hyvin innostuneena sama meno on jatkunut ehkä vähän myös kotona. Tässä pari kivaksi koettua ohjetta kokeiluun. 

BBQ-wingsit

800 g maustamattomia wingsejä
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl cayennejauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
Barbecue-soossia (Sweet baby Ray`s on kuulemma ainoaa oikeaa)

1. Nosta siivet pöydälle lämmittelemään tovi ennen paistoa. 
2. Sekoita jauhot ja kuivamausteet kipossa. Pyörittele wingsit kauttaaltaan seoksessa.
3. Pyörittele wingsit nyt bbq-soossissa.
4. Paista 200 asteessa noin 40 min (vähän riippuen uunista). Itse käänsin wingsit noin puolivälissä. Uunituksen jälkeen voi vielä halutessaan lisätä siipiin kastiketta. 

Vinkki. Nämä voi myös paistaa grillissä!

Ihanaa ja tahmeaa! Tarjoile esim. dippivihannesten kanssa. Klassinen kaveri on myös sinihomejuustodippi. Hyvältä maistuu myös ihan ilman dippejä.



 


Amerikkalaiset mustikkapannukakut

 Ihania vaikka viikonloppuaamupalaksi

2,5 dl piimää
2 munnaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl sokeria
Ripsu suolaa
35 g voisulaa 
Vaniljasokeria maun mukaan tai 0,5 tl vaniljauutetta
1-2 dl mustikoita (pakastetut ainakin toimi)
Voita paistamiseen

Lisukkeeksi vaahterasiirappia tai kinuskikastiketta ja kermaa tai vaikka jäätelöä. Huh ja nam!

1. Sekoita piimä, keltuaiset ja kuivat aineet sekaisin kulhossa. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja kääntele taikinan sekaan.
2. Kaada taikinaa paistinpannulle (ei liikaa, että pannukakusta ei tule liian isoa ja vaikeaa kääntää) ja paistele tovi. Lisää jäisiä mustikoita pannukakun päälle oman maun mukaan. Käännä pannukakku, kun se on saanut kauniin rapean pinnan.
3. Pannarit kannattaa syödä heti lämpimänä tai noistaa paiston jälkeen uuniin odottamaan noin 60 asteeseen muiden valmistumista. 
4. Tarjoile herkkulisukkeiden kanssa




Lopuksi vielä kuva tämän päivän päivällishampparista



 Nyt sitten vaan kokeilemaan!

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kanttarelli-pekonipastaa

Kanttarellikausi on nyt kuulemma kuumimmillaan. Tarjolla olisi kanttarelleillä ryyditettyä pekonipastaa ja kermakastiketta. Voiko tästä pasta enää parantua? Ei ehkä. Suosittelen kokeilemaan jos kyseiset ainesosat yhtään miellyttää.
 

300g mieleistä pastaa
Paketti pekonia (140g)
Kanttarelleja maun mukaan
Puolikas sipuli tai kevätsipuli varsineen
2-3 dl ruokakermaa
Pippuria, suolaa

1. Laita pasta kiehumaan suolaveteen
2. Siivua pekoni ja silppua sipuli
3. Paista penkoni rapsakaksi ja lisää joukkoon sipuli. Kuullota miedolla lämmöllä tovi ja lisää joukkoon kanttarellit. Paista seosta kunnes kanttarelleista on haihtunut ylimääräinen neste.
4. Kaada sekaan kerma ja anna kiehahtaa. Ropsauta sekaan Maizenaa jos kastike tuntuu jäävän liian ohkaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. 
5. Nostele kastikkeen joukkoon valutettu pasta. Sekoita nopsasti ja tarjoile heti.

torstai 7. heinäkuuta 2016

Levitteet ruissipseille

Mömmöt esim. ruissipsien täytteeksi tai päälliseksi. Oivallista herkkua vaikkapa ihan juhliin.


Lihatäyte
50 g kylmäsavuporosiivuja tai kinkkua
½ kurkkua
½ pienestä punasipulista
½ dl persiljasilppua (myös koristeeksi)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
(Seoksen kevennys 2 dl kermavaahdolla)
Pippurirouhetta

Leikkaa porosiivut, maustekurkku ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Silppua persilja. Vaahdota kerma. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta.

Fetatäyte (kasvis):
90 g feta/salaattijuustoa
Kurkkua
Valkosipulia
1 punainen paprika
½ dl persiljasilppua (myös koristeeksi)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
Kermavaahtoa kevennykseksi
Pippuria

Kuutio feta, kurkku ja paprika pieneksi silpuksi. Silppua persilja. Vaahdota kerma. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta.


Herkuttelemaan vaan

perjantai 29. huhtikuuta 2016

Uunifetaa

Tämmän tyylinen ohje hiipi vastaan pari viikkoa sitten netissä  ja tänään päätin viimein kehitellä siitä oman version. Järisyttävän hyvä iltapala kaikille fetajuuston ystäville. Kaveriksi paistoin chiabattaa ja se ei tarvinut pälleen mitään, kun sitä kastoi vuoan pohjalle jääneeseen maukkaaseen öljyyn.


Uunifeta (1-2 annosta)

200 g fetasiivu
Reilu kourallinen miniluumutomaatteja
Pieni paprika
2-3 rkl öljyä
Ripaus sormisuolaa ja pippuria
3 valkosipulinkynttä
Tuoretta timjamia
Yrttiseosta (kuivana purkista)

1. Levitä puolet öljystä vuoan pohjalle ja aseta feta keskelle. 
2. Laita fetan ympärille tomaatit, paloiteltu paprika ja valkosipulinkynnet esim. siivuina. Ropsi päälle yrtit, pippuri ja suola. Fetan päälle ei kannata suolaa laittaa. 
3. Laita päällimmäiseksi reilusti tuoretta timjamia ja ropsi koko komeuden päälle loppu öljy.
4. Paista uunissa 200 asteessa 10-15min.
5. Oikein maukasta tuoreen leivän kaverina.




maanantai 18. huhtikuuta 2016

Pitataskut

Tänään meillä vietettiin pitapäivää. Aikaisemmin en ole pitataskuja itse tehnyt, mutta nyt on sitten sekin koettu. Tosi yksinkertaisia tehdä. Kohotus on ainut mikä vie enemmän sitä aikaa. Netistä selailin ohjeita ja päädyin lopulta kahden eri jauhon yhdistelmään.


Pitaleivät (kuusi kappaletta)

3 dl vettä
3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
3 dl durumvehnäjauhoja
3-4 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon suola, hiiva, öljy ja durumvehnäjauhot. Sekoita hyvin vispilällä.
2. Ala vaivaamaan taikinaa joko koneella tai käsin. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kupin reunoista.
3. Leivo taikinasta heti pötkö ja jaa se kuuteen osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kohota niitä liinalla peitettyinä 20 minuuttia.
4. Vuoraa kaksi peltiä leivinpapereilla ja ripottele niille jauhoja. Jauhot estävät pitojen tarttumisen paperiin ja ne pääsevät vapaasti paistumaan ontoiksi. 
5. Kauli taikinapallot noin 15 senttisiksi pyörylöiksi ja nosta ne pelleile. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
6. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista pitaleipiä noin 6-7 minuuttia.
7. Laita leivinliina paistettujen pitaleipien päälle toviksi jos haluat, että kuori hivenen pehmenee.

Täytä mieleisillä täytteillä. Meillä oli possua, salaattia, kurkkuraitaa ja tomaattisalsaa.



Pallukat ennen kohotusta

Lihat maustumassa

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Kasvislasagnea

Minä suuri lihan ystävä jalostin tälläisen kasvislasagnen kalorit mielessä. Olen kyllä tehnyt kasvisversiota aiemminkin toisella ohjeella, mutta aika pahaa oli :). Tästä tuli maukasta ja ollaan syöty tätä jo useamman kerran. Ja ketä ei kalorimäärät hetkauta niin lisää halutessaan enemmän juustoa, fetaa tms.


8 annosta - 160 kcal/annos

6 kpl lasagnelevyjä
Pieni kesäkurpitsa
2 dl raejuustoa 
2 tomaattia
125 g juustoraastetta (Kermajuusto 17%) - jätä osa lasagnen päälle laiettavaksi

Tomaattikastike:
1 tölkki tomaattimurskaa
200g porkkanaraastetta
Valkosipuli, pippuria, suolaa, tuoretta basilikaa
Sipuli

Pinaattikastike:
Puoli pussia pakastepinaattia
3 dl maitoa
1 rkl perunajauhoa
Suolaa, valkopippuria

1. Siivuta kesäkurpitsa ja  paista siivuja uunissa 180 asteessa 10-15 min, niin että osa nesteistä haishtuu siivuista. Ei sitten tule lasagnesta kovin vetistä.
2. Laita tomaattikastikkeen ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen kokoon (noin 10min).
3. Lisää pinaattikastikkeen ainekset kattilaan ja kiehauta niin, että kastike sakenee.
4. Lado vuokaan vuorotellen mieleisessä järjestyksessä lasagnelevyjä, tomaattisiivuja, kesäkurpitsasiivuja, molempia kastikkeita ja raejuustoa.
5. Levitä lopuksi lasagnen pinnalle juustoraaste.
6. Paista 180 asteessa noin 30 min tai kunnes lasagnelevyt on pehmenneet.







torstai 31. maaliskuuta 2016

Porkkanaiset falafelit

Meillä oli tänään kasvisruokapäivä ja innokkaasti päätin kokeilla falafelpihviläisiä ihan ekaa kertaa. Lisäksi laitoin porkkanaa ettei olisi liian kikherneinen. Tässäpä alla ihan omatekemä ohje. Oikein mainioita tuli. Maistui hyvin appelsiinisen kermaviilikastikkeen ynnä muiden lisukkeiden kanssa.



Porkkanafalafelit

Purkillinen kikherneitä (kikherneiden osuus oli noin 260g)
Kolme porkkanaa 
Pieni sipuli
1-2 kynttä valkosipulia
1 muna
1 dl korppujauhoja
Korianteria
Turaus sitruunamehua eli maun mukaaan
Reilu 1 tl suolaa
1 tl psylliumia
3 tl tahinia
Seesaminsiemeniä

1. Kuori, esikeitä ja jäähdytä porkkanat
2. Laita sillävälin kulhoon valutetut kikherneet, silputtu sipuli, valkosipuli, muna ja mausteet. 
3. Lisää joukkoon porkkanat ja surauta tasaiseksi massaksi esim. tehosekoittimella. Sekoita massan joukkoon korppujauhot ja psyllium. Anna massan levätä tovi tai toki sen voi tehdä valmiiksi jääkaappiin jo hyvissäajoin. 
4. Muotoile takinasta pihvejä ja paista pannulla voissa molemmin puolin kauniin värisiksi. Toiselle puolelle voi halutessaan ripotella seesaminsiemeniä ennen paistoa.

Vinkki. Porkkanan voi myös korvata vaikkapa punajuurella tai herneillä


Hauska kokiella välillä tämmöistäkin ruokaa

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Uuniperunaa ja kanapastavuokaa tarjolla

Timjami-uuniperunat vaikka lohen kaveriksi

Tämän tyyppinen ohje löytyi jostain vanhasta lehdestä ja sitä mukaillen syntyi nämä. Riitti hyvin kahdelle aikuiselle ja yhdelle mukelolle ja jäikin vielä. Ihania oli kalan kaverina!


7-8 keskikokoista perunaa esim. Rosamunda
50 g voita
Valkosipulia maun mukaan
2 tl tuoretta timjamia
Reilu 1 tl suolaa
Pippuria

1. Pese perunat hyvin ja viipaloin ne aivan ohuiksi viipaleiksi. Päätypalat voi jättää pois.
2. Asettele siivut vuokaan perunan muotoisina ryppäinä
3. Sulata voi ja sekoita siihen suola, valkosipuli, pippuri ja timjami.
4. Valele rasvaseos perunoiden päälle.
5. Paista penunoita 175 asteessa 50 min tai kunnes perunat ovat liki kypsiä. Sudi perunoita välillä vuoan pohjalla olevalla rasvaseoksella.
6. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja paista vielä noin 10 min kunnen perunoiden pinta rapeutuu.


Arkinen kanapastavuoka koko perheen makuun


Tämmöisen pastavuoan virittelin, kun kaikki arkiruoat tylsistytti enkä todellaakaan tykkää perinteisestä makaronilaatikosta. 

350g kanan filettä
Pussi Torino tricolor simpukkapastaa (muutkin käy) tai 4dl riisiä (mitattu raakana)
Pari kourallista miniluumutomaatteja
Paprika
Sipuli
Pussillinen herne-maussi-paprikaa
Turaus tomaattipyrettä
Pieni purkki smetanaa
Pussi juustoraastetta
4 dl ruokakermaa
Mausteita (suola, pippuri, paprika, valkosipuli)

1. Keitä pasta aldenteksi ja valmistele sillä aikaa muut ainekset.
2. Sekoita kerma, tomaattipyre, smetana ja mausteet sekaisin omassa kipossa.
3. Paista kuutioitu kana ja lisää loppuvaiheessa sekaan sipuli ja paprika kuutioituna. Ropsauta suolaa.
4. Sekoita vuoassa valutettu pasta, kanaseos, siivutetut tomaatit ja kastike. Mausta maku. Ripottele lopuksi päälle juustoraaste.
5. Paista 180 asteessa noin 30 min.

Vinkki! Chili sopii tähän ruokaan myös erityisen hyvin jos haluaa tehdä vaikka osan aikuiseen makuun :)

tiistai 23. helmikuuta 2016

Facaccia tomaatilla ja rosmariinilla

Tulipa nyt tämäkin kokeiltua. Oli helppo tehdä ja tuli tosi maukasta. Äkkiä katosi koko leipä :)


4 dl vettä
350-400g Vehnäjauhoja (tai durumvehnäjauhoja)
1 pussi kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 rkl oliiviöljyä
Suolaa

Pinnalle
Sormisuolaa
Oliiviöljyä
Rosmariinia
Pikkutomaatteja

1 Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, sokeri ja kuivahiiva.
2. Lisää öljy ja jauhot. Sekoittele tasaiseksi. Taikina saa olla aika löysää.
3. Kohota lämpimässä tunnin ajan.
4. Levitä taikina vuokaan tai pienelle korkealaitaiselle pellille ja anna kohota vielä 15 min.
5. Töki focacciaan kuoppia sormilla ja painele niihin puolitettuja tomaatteja. Ripsi pinnalle sormisuolaa, oliiviöljyä ja rosmariinia.
6. Paista 220 asteessa noin 15 min.